City Syd Moss
Helse & Velvære

Vit hva du kjøper av alepposåpe

Det finnes mange varianter av Alepposåpe på det norske marked, så husk å sjekke laurbæroljeandelen, som forteller hvor god virkning såpen har på huden, sier markedsansvarlig Mette Ellefsen hos Terrigeno AS i Varnaveien 22 som i 15 år har vært forhandler av alepposåpe, laget i Aleppo i Syria. – Jo høyere andel av laurbærolje, dess bedre er den for problemhud.

Alepposåpen ble først produsert for mer enn 4000 år siden i Aleppo, Syria, i gamle Mesopotamia og er den første kjente
såpen i verden. Mesopotamia var kulturens vugge hvor både kosmetikk, vitenskap og medisin fikk utvikle seg. Aleppo såpen blir fremdeles produsert på samme måte som for 4000 år siden.

Den aller første såpen ble laget av olivenolje, laurbærolje og aske fra en plante i sjøen som heter «salicorn». Dette dannet starten for produksjonen av
såpen slik den fremstår i dag med en såpeblanding som inneholder oliven og laurbærolje. Laurbærolje kommer fra viltvoksende trær og koster syv til ti ganger så mye som oliven-olje. Såpen ble opprinnelig produsert i byen Aleppo, nord i Syria på tradisjonelt vis.

Fortsatt i Aleppo
Terrigeno AS i Varnaveien er en av de som forhandler Aleppo-såper i Norge. – Nå finnes det også mange alepposåper som ikke er produsert i sitt opprinnelige land. Vi mener det har konsekvenser for kvaliteten og effekten på såpen. Klima, tørkemuligheter og ingrediensenes opphav er viktige. Blant annet skal såpene ligge til tørk i store haller, i rett temperatur i minst åtte til ti måneder.

Vi stiller spørsmålstegn til om kvaliteten blir den samme om denne prosessen skjer i for eksempel et europeisk land under helt andre forhold, sier daglig leder Henriette Herrød Dale.

Markedsansvarlig Mette Ellefsen hos Terrigeno AS understreker at det aller viktigste for at alepposåpen skal ha en god effekt er innholdet av laurbærolje. Terrigeno har studier på sine Alepposåper, som dokumenterer at såpene har god effekt.

– Den tradisjonelle alepposåpen inneholder en blanding av 70 prosent olivenolje og 20 prosent laurbærolje. Vi har såper som holder fra 20 til 40 prosent laurbærolje. Såpen vår produseres også fortsatt i opphavsområdet. På grunn av krigen er fabrikken flyttet like utenfor Aleppoprovinsen, til Latakie,  og såpen blir produsert på den gamle måten i riktig klima.

Dårlig kunnskap
Hun mener kunnskapen om Alepposåpene er for dårlig ute i markedet.

– Det selges veldig mye aleppo-såpe med lavere prosentandel laurbærolje. Og når prisen på disse er den samme som på såper med 40 prosent laurbærolje, bør forbrukerne sjekke innholdet når de handler. Spess med tanke på at laurbærolje koster 7-10 ganger mer enn
olivenolje.

Vit hva du kjøper!
Terrigeno AS har spesialisert seg på naturbaserte velværeprodukter, og har drevet import, salg og distribusjon av denne type produkter siden 1991. Som grossister leverer mossefirmaet varer til helsekostbutikker, gave- og interiør butikker, baderomsbutikker, blomsterbutikker og Spa. Alepposåpen er ikke blant Terrigenos absolutte bestselgere, men Mette Ellefsen ser helt klart potensialet.

– Det er nå et stort fokus på virkningene av alepposåpen, og vi ser at interessen bare øker. Dersom vi får ut kunnskapen om såpen så kan salget øke enormt for potensialet er der. Det er ikke for ingenting at en såpe som først ble laget for over 4000 år siden fortsatt er i bruk.

Vi får stadige henvendelser fra brukere av såpen, som er takknemlige for at de får hjelp med sine hudproblemer. Ingenting gleder oss mer enn akkurat det, sier hun.

Psoriasis og eksem
Hvorfor er såpen fortsatt like aktuell?
– Den gir en naturlig behandling mot hudproblemer som tørr hud, sensitiv hud, kløe i hodebunnen, kviser, eksem og psoriasis.

Laurbæroljen åpner porene og olivenoljen trekker inn i huden, og jo mer laurbærolje jo lenger ned i huden kommer olivenoljen.
Olivenoljen renser, rengjør og har en desinfiserende effekt. Laurbæroljen gir glatt og myk hud, og hjelper til med å fjerne døde hudceller.

– Såpen har blant annet meget god effekt på psoriasis og
eksem. Start med et lavt innhold av laurbærolje (20 prosent). Dette for å gi huden tilvenning til såpen. Bruk gjerne sterkere såpe etterhvert, (40 prosent) når huden er tilvendt såpen.
Bruk den som: Barbersåpe, Kroppsvask, Ansiktsvask,

Håndvask og Sjampo.

Såpen kan også brukes som sjampo av de som plages med psoriasis i hodebunnen. For de som sliter med psoriasis og andre hudplager, anbefales det å bruke så høy prosent av
laurbærolje som mulig, sier Mette Ellefsen, som har følgende råd til de som har hudproblemer:

– De som har vanlig sensitiv hud kan bruke alepposåpe med 20 prosent laurbæroljeandel. Er hudproblemene noe større, så bør man bruke såpe med 30 prosent laurbæroljeandel, mens de som har store problemer som for eksempel eksem og psoriasis bør bruke alepposåpen som inneholder 40 prosent laurbæroljeandel.

Tore Kubberød (tekst og foto)

Vit hva du kjøper av alepposåpe

Siste

To Top