Pongo Blomster, Moss, Lilleeng
City Syd

40 år med sirkus og tivoli

Henry Pongo jubilerer i år. Det er nå 40 år siden han startet opp Jederveien Minimarked på Jeløya. Og siden det har vært fire tiår med både masse sirkus og tivoli, hva passer da bedre enn at kremmeren markerte jubileet med å leie inn et tivoli. 

Jederveien Minimarked på Jeløya ble en institusjon på mange måter da Henry Pongo drev butikken. 

Med den lille dagligvarebutikken like ved Bellevue stadion utfordret mossingen den tradisjonelle og etablerte dagligvarehandelen i Norge på mange måter. 

Søndager og vin
Det ble den første søndagsåpne dagligvarebutikken i distriktet, noe som skapte høye bølger. 

Enda større ble bølgene da Henry Pongo utfordret alkohollovgivningen i Norge. Han provoserte så mange at det ble en sak for høyesterett da han stilte ut vinsamlingen sin i butikken og dessuten ga bort vinflasker til gode venner og kunder. Kremmeren vant for øvrig saken i Høyesterett.

– Men det folk kanskje ikke husker så godt er at jeg også i Jederveien startet opp med blomster. 

Dagligvarene kom etter hvert. Derfor er det jo faktisk 40 år med blomster jeg kan feire i år. 

Gigantbutikk
Senere etablerte Henry Pongo seg med blomsterbutikken i Moss sentrum, før han flyttet virksomheten til City Syd og Lilleeng Helsepark. I forrige fylte han store deler av området rundt det som er landets største blomsterbutikk med tivoli.

– Det har vært mye tivoli og sirkus opp gjennom årene. Sirkus fikk jeg ikke tak i, så da fikk det holde med tivoli. Men det er vel heller ikke så mange butikkene i Norge som har jubilert med å tilby kundene tivoli, ler Henry Pongo. 

Folkefest
I tre dager forrige uke var det tivoli ved butikken hans. Torsdag var selve jubileumsdagen, og da stilte kremmeren opp med gratis tivoliaktiviteter til alle. Skal en tolke oppmøtet var det noe folk satte stor pris på. Fredag og lørdag var det også tivoli, men da måtte gjestene betale selv for aktivitetene.

– Jeg hadde ikke råd til mer enn en dag med gratis tivoli, men jeg synes jo ikke at det er så verst heller. Det var utrolig morsomt å rusle rundt ute på tivoliområdet og se alle de fornøyde menneskene. Det var viktig for meg å dele jubileet med kundene, smilte Pongo.

Eventyrlig utvikling
Etter at Henry Pongo flyttet blomsterbutikken opp til City Syd mot slutten av 2016 har utviklingen vært eventyrlig. Det første hele driftsåret økte omsetningen med fem millioner kroner, og den samme økningen forventer han i år. Fra 2015 til 2017 mer enn fordoblet omsetningen seg fra 6,2 til 13,3 millioner kroner.

Da han flyttet inn i Lilleeng helsepark så hadde Pongo 1500 kvadratmeter, men da møbelbutikken i nabolokalet flyttet ut så overtok han også denne plassen. Med nærmere 3000 kvadratmeter har han nå det som er landets største blomsterbutikk.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

40 år med sirkus og tivoli

Siste

To Top