Plantasjen Moss, Drivhus, pallekarmer
Hjem & Fritid

Plantasjen: Har det meste til selvdyrkerne

Stadig flere mossinger finner glede og tilfredshet i å dyrke egne grønnsaker, bær og urter. Det merker man svært så godt ved Plantasjen. Varehuset opplevde den nye trenden allerede i fjor, og i år har man derfor både flere produkter og ikke minst mer av de mest populære varene.

Det er virkelig våronn på Plantasjen for tiden, og tusenvis av vår- og sommerblomster finner sine hageeiere. Og stadig flere vil i tillegg til å gjøre det fargerikt og pent også å dyrke nyttevekster. Det vil si urter, tomater, agurker og andre grønnsaker eller bær.

En hyggelig trend
– Selvdyrking har virkelig tatt av, og det synes jeg er utrolig hyggelig både på vegne av Plantasjen og som gartner. Det er mye man kan få til på liten plass bare man har det rette utstyret, litt kunnskap og glede, smiler gartner Marit Flaten ved Plantasjen i Rygge.

Hun forteller at selvdyrkerbølgen traff dem godt allerede i fjor.  – Da var vi nok ikke helt forberedt og gikk tomme for de mest populære produktene. Spesielt veksthuset Gaia som er ment til pallekarmer. Dette veksthuset, som har  både glass og lufteluker, kunne vi sikkert solgt dobbelt så mye av i fjor. Det har vi tatt hensyn til i år og har nå et mye større lager.

Fra små skap til store veksthus
Marit Flaten forteller at Plantasjen har veksthusmuligheter til de fleste behov. – Vi har alt fra skap til balkongen til større veksthus for de som har plass til det. De store veksthusene våre finnes i tre forskjellige størrelser.

De siste årene har det blitt populært å så eller plante i pallekasser, og etter hvert har det kommet såpass mye forskjellige tilbehør til pallekassene at de nærmest utgjør en egen liten avdeling i avdelingen for selvdyrking. Plantasjen har selvsagt det aller meste av det som finnes av tilleggsutstyr til pallekassene.

– Det kommer stadig mer på markedet, og i fjor var det veksthustoppene som slo skikkelig an. Her har vi en i plastikk og en i glass. Glassvarianten, som heter Gaia og som passer til de største pallekassene, er helt klart bestselgeren. Vi har selvsagt også massevis av pallekasser i to størrelser og i både ubehandlet og beiset materiale.Ellers så har vi duker til å legge oppi pallekassene, bunner dersom kassene skal stå på terrrassen eller annet hardt underlag, espaljer, fiberduk og bøyler dersom man vil lage et enkelt veksthus og en beskyttelse mot snegler. Dette er en metallkant som monteres rundt pallekassa og som det er meningen at sneglene ikke skal forsere.

Sneglemidler
Snegler blir trolig også i år et velkjent samtaleemne hageeiere imellom, og Plantasjen har en del forskjellig som skal påvirke sneglebestanden.  – Vi har ting som kan strøs i hagen, og kobberteipen som sneglene ikke er noe glade i. I tillegg regner jeg med at vi også kommer til å få inn nematoder, som er den absolutt beste metoden å bekjempe snegler på, sier Marit Flaten.

Frø eller ferdige planter
Butikksjef Bodil Thømt forteller at det er litt blandet blant selvdyrkerne om de vil så sine egne planter eller kjøpe dem ferdige. – Her er det muligheter for begge deler. Vi selger utrolig mye frø om dagen, men også mye planter som er fiks ferdige til å plantes ut. Her er det både agurker, tomater og mye annet. Mest populært er kanskje urtene, som vi har et veldig stort utvalg av. Mange synes det er veldig praktisk og fint å ha sin egen lille urtehage hvor man kan klippe av det man trenger gjennom hele sommeren.

Av Tore Kubberød (tekst og foto)

Plantasjen: Har det meste til selvdyrkerne

Siste

To Top