Mat er medisin, yoga, Helseparken, Moss
Helse & Velvære

Riktig mat kan gi en bedre hverdag

– Plages du av overvekt eller kroniske muskel- og leddsmerter så kan et godt og balansert kosthold hjelpe deg. Det samme gjelder ved flere andre typer kroniske sykdommer, sier Anne-Grete Lavik-Haug. For fire år siden startet hun opp Mat er Medisin. I dag driver hun fra lokaler i Lilleeng Helsepark, hvor hun jevnt fordeler tiden på Mat er Medisin og Moss YogaSenter.

Anne-Grete Lavik-Haug er under utdanning i Functional Nutrion ved Institute of Functional Medicine i USA. Hun er utdannet nevrofysiolog og mangeårig forsker på legemiddelbruk ved livsstilssykdommer. I tillegg har hun utdannelse innen kosthold og ernæringsterapi. Lavik-Haug understreker at det hun kan tilby gjennom Mat er Medisin på ingen måte handler om noen form for diett eller kur.

– Det handler om vanlige råvarer, men at man finner den balansen av næringsstoffer som er riktig for akkurat deg. Kanskje skyldes plagene at det er bestemte ting man ikke tåler. Det finner vi ut av sammen. Gjennom de fire årene jeg har drevet Mat er Medisin så er det mange mennesker som har blitt kvitt plagene sine fordi de har lagt om kostholdet og dermed fått en mye bedre hverdag. For det er en bedre hverdag for flest mulig det handler om og som gjør at jeg vil holde på med dette, smiler hun.

Riktig mat og yoga
Lavik-Haug forteller at kombinasjonen medisinsk yoga, som hun har spesialisert seg på, og riktig matsammensetning ofte er gunstig.

– Mange sliter med ulike former for stressplager. Det kan gi utslag i mage- og tarmproblemer, stiv nakke og skuldre, psykiske problemer, hvordan man tenker om seg selv, stoffskifte, en generelt dårlig form som gjør at man ikke orker å delta på spinning eller andre treninger. Mange havner gjerne i en ond sirkel som de trenger hjelp til å komme ut av. Et fokus på riktig mat i tillegg til myke og enkle yogaøvelser som alle mestrer kan fjerne stressplager og gi en avspenning som alle trenger fra tid til annen.

Aldri for seint
Hun er utdannet nevrofysiolog, og har en svært så mangfoldig bakgrunn innen helserelatert arbeid blant annet som klinisk utreder og forsker, ernæringsterapi og mye mer. Da hun i 2014 hoppet av en trygg statlig jobb for å starte opp Mat er Medisin så var det med et brennende ønske om å hjelpe mennesker til å få en bedre hverdag.

– Plages du av overvekt eller kroniske muskel- og leddsmerter så kan et godt og balansert kosthold hjelpe. Det samme gjelder ved flere kroniske sykdommer som diabetes, revmatisme, irritabel tarm, lavt eller høyt stoffskifte, migrene eller hormonell ubalanse for å nevne noen eksempler. Det er aldri for seint med en livsstilsendring, og du kan få et helt nytt liv dersom du tar de riktige grepene, forteller Lavik-Haug.

Viktig med avspenning
Etter å ha tatt utdannelse innen medisinsk yoga startet hun ved nyttår så opp Moss Yoga. Responsen har vært så godt at hun nå jevnt fordeler tiden på yoga og Mat er Medisin. Anne-Grete Lavik-Haug forteller at de to områdene fint kan kombineres for å gi mennesker en bedre hverdag.

– Det er så mange som sliter med stressrelaterte utfordringer. Stress er riktignok en naturlig del av livet, men det er viktig at man også klarer å stresse ned. Avspenning kan brukes forebyggende for å holde kroppen i form. Ofte benyttes medisinsk yoga etter anbefaling fra leger eller psykologer. Jeg er også tilknyttet Vansjøklinikken og får ofte pasienter henvist både fra dem og Volvat.

Medisinsk yoga passer alle
– Medisinsk yoga er en fin treningsform, spesielt for de som ofte går rundt med høye skuldre og som stadig gjør flere ting samtidig. Treningen passer for alle uavhengig av alder og kjønn. Medisinsk Yoga består av enkle øvelser som kan øke sirkulasjonen i stramme muskler og stramt vev. Over tid kan øvelsene bidra til å forbedre blant annet balanse og oksygenopptak. Medisinsk yoga kan også hjelpe de som har søvnproblemer, muskelplager, stiv nakke, vond rygg, hodepine og fordøyelsesproblemer.

Anne-Grete Lavik-Haug understreker at medisinsk yoga består av øvelser alle kan mestre.

– Det er myke og enkle bevegelser som alle får til uavhengig av hvilken form de er i. Hele tiden forklarer og veileder jeg om hvordan øvelsene skal gjøres og hensikten.  Treningsformen er både forebyggende og terapeutisk. Den foregår sittende på gulvet, på en puff eller en stol avhengig av hva du selv ønsker.

Tore Kubberød (tekst)

Rune Lavik Haug (foto)

Riktig mat kan gi en bedre hverdag

Siste

To Top