Hjem & Fritid

Stor interesse for lokalhistorisk litteratur

I åtte måneder har Høyvekta Brukthandel holdt til vis a vis Kiwi på Høyden. Eier Arnulf Johannessen er strålende fornøyd med tilværelsen, og salget av brukte og antikke gjenstander og møbler går bra. Den siste tiden har han merket en stadig stigende interesse for lokalhistorisks litteratur.

Høyvekta Brukthandel er en skattekiste for de som sverger til brukte møbler og gjenstander, for de som er ute etter antikke godbiter til en bra pris eller de som er ivrige samlere av forskjellige ting. Arnulf Johannessen har litt av hvert i butikken sin.

Antikke og nye møbler
Han tar City Syd Avisa med på en liten runde i den velfylte butikken. – Disse stolene er laget i Moss tidlig på 1900-tallet. Det er jo litt morsomt at det en gang også var møbelfabrikk her i byen. Og dette teakbordet får jeg garantert solgt ganske så raskt. Selv om interessen for teak var litt større for noen år siden så er teakmøbler fortsatt populært, forteller han.

Arnulf Johannessen kan tilby en blanding av billige og brukte gjenstander og ting som helt klart går inn i kategorien antikviteter. 

– Jeg har til og med noen helt nye møbler her. En dansk designstol som jeg har fått tak i et stort antall av og som jeg selger for 500 kroner pr stk. Jeg har hørt at stolene, som også er på det danske hoff, hadde en utsalgspris på 2800 kroner. 

Godbiter for samlere
Samlere kan også finne litt av hvert hos Arnulf Johannessen. Her er emballasje, som mange samler på, frimerker, magasiner og mye annet.

– Noen samler på platter, og her har jeg en skikkelig godbit. Denne platten ble laget til Moss bys jubileum i 1970. Ellers så har jeg poletter fra Moss Suppekjøkken. Polletter er populære blant myntsamlere, og i en periode var det skikkelig rift om disse pollettene. Blant de mest sjeldne var de som Moss Suppekjøkken ga ut. Lenge gikk de for over 1000 kroner pr stk, helt til det viste seg at de likevel ikke var så sjeldne. Nå selger jeg disse pollettene til 100 kroner. 

– Byens styggeste hus
Rundt omkring på veggene i Høyvekta Brukthandel henger flotte bilder fra fordums Moss. Deriblant et bilde av bygningen han selv holder til i.

– Se hvor fint dette huset var tidligere, med flotte vinduer og liggende panel. Nå påstår jeg at jeg holder til i byens styggeste hus. Men jeg trives godt her da, godt synlig midt i et av byens største trafikknutepunkter. 

Lokalhistoriske bøker
Noe av det Arnulf Johannessen opplever størst interesse for er lokalhistorisk litteratur. – Jeg tør påstå at ingen i Østfold har større utvalg enn det jeg har. Her er det en rekke forskjellige utgivelser fra langt tilbake i tid og fram til nå. Allerede på 1800-tallet kom David Vogt med den første lokalhistoriske boka, og siden har det kommet en rekke praktfulle og viktige bøker. Som O.P. Nyquists «Mossiana fra eldre tider» tidlig på 1900-tallet, Richard Olsen, Byfogd Sandberg og ikke minst Jørgen Herman Vogts flotte bildebok «Moss som den var» som kom først i 1943 og så i 1970. Jeg mener dette er den fineste bildeboken som er gitt ut om noen norsk by. 

– Jeg vil også nevne skulpturboka til Ivar Ernø og Ørnulf Ree sin bok «Moss før og nu». Ellers så fylles det lokalhistoriske biblioteket godt opp av utgivelser som iden tradisjonsrike ndustrien og næringslivet har sørget for i forbindelse med jubileer.

Har skrevet flere bøker
Blant forfatterne av lokalhistorisk litteratur i senere tid så er Arnulf Johannessen selv en viktig bidragsyter. – Sammen med Ragnar Onsaker så ga jeg ut tre bind om Mossekvinner i historien. Men det er mange gode nyere bøker som Lennart Fløseth og Jon Gundersens bok «Skoleminner» som tar for seg historien til skolene i Moss. 

Arnulf Johannessen har nå drevet Høyvekta Brukthandel i 19 år. Han startet opp på Jeløya i Harald Hårfagres gate. Senere flyttet han ned til hjørnet av Fjordveien/Jernbanegata før han i fjor tok med seg butikken til Høyden.

– I Jernbanegata var det vanskelig å drive. Lokalene var altfor små og parkeringsmulighetene begrenset. Her har jeg dobbelt så stor plass og folk kan kjøre til døra. Litt morsomt er det jo at jeg nå har den samme huseieren som jeg hadde på Jeløya, smiler Arnulf Johannessen.

Tore Kubberød (tekst og foto)

Stor interesse for lokalhistorisk litteratur

Siste

To Top