Havregryn Moss, Spenst, MFK
Hjem & Fritid

110 år med havregrøt må feires

I 110 år har havregrøten vært en viktig del av Moss bys historie. 23. oktober blir dette feiret, og med på laget er skoler, store idrettslag og foreninger, treningssentra og andre institusjoner i byen Ingen skal unngå å legge merke til Bjørns Havregrøt i grøtens vugge.

Varm havregrøt med smør og kanel er for veldig mange smaken av barndom og trygghet. Vi tør påstå at det i flertallet av hjem i Mosseregionen finnes en pakke med havregryn. Sjansen er også stor for at den er en Bjørn Havregryn. Et av byens mest tradisjonsrike produkter og varemerker, og en bestselger hos Moss Aktiemøller i mange generasjoner.

Sunn mat
Faktisk er det i år hele 110 år siden Bjørn Havregryn så dagens lys på mølla i Moss. Det må selvsagt feires, og mange aktører skal på Havregrøtens dag 23. oktober bidra til feiringen. To av de som bidrar er Spenst og Moss Fotballklubb.

– Vi har mange medlemmer som spiser frokost hos oss etter treningsøkta på morgenen. For de fleste er det et fokus på sunne matvarer, og det er ikke så mye som er sunnere enn havregryn. Vi satser på at mange av våre morgenfriske medlemmer drar fra senteret mette på havregrøt denne dagen, smiler Thomas Solberg, daglig leder ved Spenst i Moss.

Like gamle
Siv Holder i Moss Fotballklubb har også sørget for at lageret på Melløs er fylt med havregryn før den store havregrøtdagen.

– Det er mange på A-laget som allerede spiser havregrøt fordi de er opptatt av hva de spiser. A-laget og de andre lagene som trener eller spiller kamp denne dagen skal få servert havregrøt etter dagens økt. Vi har også en stor gjeng med seniormedlemmer som samles på klubbhuset hver formiddag. De skal også få muligheten til å kose seg med det lokale og kortreiste produktet. Morsomt er det jo også at det populære produktet og klubbens historie har gått hånd i hånd. MFK ble dannet to år før Bjørn Havregryn ble produsert for første gang for 110 år siden, smiler styremedlemmet i Moss FK.

Viktig mat for mange
Kristin Utakleiv, daglig leder i Moss i Sentrum, stråler av glede over at Havregrøtens dag har fått et så stort omfang.

– Hele byen engasjerer seg for et lokalt flott produkt som vi har all grunn til å være stolte av. Et produkt som betyr så mye i hverdagen for så mange mennesker i hele Norge. Se bare på verdens beste langrennslandslag, og hva de har med seg når de skal ut på turer i Europa. Det er Bjørn Havregryn fra Moss, sier hun. 

Hun forteller at det vil bli spist mange måltider med havregrøt 23. oktober. 

– Mølla har stilt med en pall bestående av 1000 porsjonspakninger med havregrøt. I tillegg deles det ut mange titalls kilo med grøt på skolene, og jeg håper jo at man i mange hjem i Mosseregionen også lager havregrøt denne dagen.

Her er litt av det som skjer på Havregrøtens dag 23. oktober. 

I høst skal byens niendeklassinger ha kokkekamp om å lage byens beste havregrøt! Finalen går på Rygge ungdomsskole på grøtens dag 23. oktober. 

Denne dagen reiser restaurant- og matfaglinjen på Kirkeparken videregående skole ut til enkelte barnehager og SFO’er for å lage grøt.

Togpendlerne får morgengrøt på Moss, Rygge og Kambo jernbanestasjon. 

Alle spisesteder i byen oppfordres til å servere havregrøt denne dagen.

Program:

06.00-08.00 Ditt Treningssenter serverer grøt til byens pendlere på Moss stasjon

06.00-08.00 Mudo Moss serverer grøt på Kambo stasjon til byens pendlere

06.00-08.00 Herulf servere grøt på Rygge stasjon til byens pendlere. 

08.00-10.00 O Hansen i gågaten serverer grøt utenfor sin butikk til alle som går forbi

08.00-10.00 Moss avis servere grøt i gågaten til alle som skal på jobb og skole.

10.00-13.00 Kirkeparken videregående skoleservere grøt utenfor byens skole

10.00-14.00 Bylab servere grøt til alle som kommer innom 

11.00-15.00 Moss By og Industrimuseum holder åpnet. Her kan du se de gamle kvernsteinene som står igjen i bygningen og turbinen i kjelleren. 

15.00-21.00 Moss fotballklubb serverer grøt til alle lag etter trening på Melløs

15.00-21.00 Herulf serverer grøt til alle lag etter trening i Mossehallen.

11.00-13.00 Vi kårer vinneren av byens beste havregrøt på Rygge ungdomsskole blant elevene på mat og helse linjen på byens ungdomsskoler. Vinneren kan ta med seg hele klassen på kino sponsert av Sparebank 1 Østfold-Akershus.

Tore Kubberød (tekst og foto)

110 år med havregrøt må feires

Siste

To Top