Dyhre gaard Øl Epler City Syd Moss
Mat & Drikke

Slukk tørsten med epleøl

Epler fra Dyhre gaard i Rygge kan brukes til mangt. Nå har Anne-Lene og Hans Olav Bjerketvedt i samarbeid med bryggeriet Nøisom i Fredrikstad utviklet en epleøl også for butikk. I fjor måtte man på «polet» for å få kjøpt Eplekjekken, i år har Varnaveien Mineralvann og andre butikker ølet i sine hyller.

Det er Fredrikstad-bryggeriet Nøisom som står bak epleølet Eplekjekken sammen med Dyhre gaard i Rygge. I fjor ble det produsert 2500 flasker, mens man i år har brygget hele 21000 flasker Eplekjekken.

– Dette er spennende og vi er glade for at eplene våre nå kommer som ytterligere et produkt, smiler Anne-Lene Bjerketvedt.

Hun forteller at samarbeidet med Nøisom har vært tett og godt.

– De har vært tett på oss i forbindelse med høstingen, for eplene som skulle brukes til øl måtte høstes på et bestemt tidspunkt mens de hadde riktig syrenivå og før de ble for søte. Sorten som er brukt til øl er Rød Aroma.

Ta en titt på Dyhre gaard nettsider

Eier og brygger Pål Pettersen ved Nøisom  har store forventninger til Eplekjekken.
– Det er derfor vi har økt produksjonen så mye som vi har sammenliknet med i fjor. Tilbakemeldingene var nemlig veldig gode. Eplekjekken er et syrlig og friskt øl som passer veldig godt til grillingen og annen mat. Vi fikk høre at vi med dette ølet traff veldig mange som normalt ikke drikker øl.

Tilsetter eplemost
Nøisom har i år redusert alkoholmengden i Eplekjekken fra 5,2 prosent til 4,7 prosent.

– Dette er for at ølet skal kunne selges i butikker og dermed bli mer tilgjengelig for folk. Jeg tror ikke noen vil merke særlig forskjell i smaken. Det er kanskje litt bedre eplearoma i år.

Mange stusser kanskje over at det er mulig å lage øl på epler.

– Vi brygger ikke ølet på eplene. Ølet brygges først før vi tilsetter eplemost etter at gjæringen er ferdig. Noen vil kanskje ikke kalle det et øl, for vi beveger oss litt i grenseland mellom cider, prosecco og øl. Den syrlige friskheten på Eplekjekken er ganske nær cider, smiler han.

Sesongøl
Nøisom har et 50-talls forskjellige ølprodukter, og de fleste blir brygget gjennom hele året. Det vil ikke skje med Eplekjekken.

– Rett og slett fordi vi kun fikk tilgang på et begrenset volum med eplemost. Partiet på 21000 flasker er det vi har mulighet for å brygge i år. Men skulle dette partiet bli solgt ut ganske greit så vil vi nok jobbe for å produsere et enda større volum neste år. Men uansett blir dette et sesongprodukt som nesten blir som et sommerøl å regne. Et øl som passer til grillingen og varme sommerkvelder på terrasse.

Store forventninger
Epleølet Eplekjekken ble lansert allerede i fjor, men da kun som sterkøl tillatt solgt via Vinmonopolet. I år kommer ølet med lokale råvarer som øl tillatt solgt i butikker. En av de som har store forventninger til Eplekjekken er Varnaveien Mineralvann.

– Vi fikk i fjor stadig henvendelser fra folk som ville ha Eplekjekken, og som ikke hadde fått med seg at de måtte på «polet». Derfor er det gledelig at Dyhre gaard og Nøisom nå kommer med en butikkvariant. Vi har distriktets største utvalg i ølsorter og over 500 forskjellige øl i hyllene, men epleøl har vi kun en variant av fra før, smiler Johnny Arnesen ved Varnaveien Mineralvann som for noen dager siden fikk de første 600 flaskene med Eplekjekken.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto

Slukk tørsten med epleøl

Siste

To Top